اکسپرسیونیسم

اکسپرسیونیسم: Expressionism

این جنبش در فرانسه اغاز شد و تقریبا به طور همزمان در چند کشور اروپایی دیگر نیز گسترش یافت. اکسپرسیونیسم بین سال های 1905 و 1930 جنبش مسلط هنری در آلمان بود. اکسپرسیونیسم اصطلاحی در هنرهای تجسمی به معنی بهره گیری از کژنمایی و مبالغه برای ابراز و متجلی ساختن عواطف درونی هنرمند است. اکسپرسیونیسم در نقد هنری و زیبایی شناسی کاربردی گسترده چون اصطلاح رمانتیسم یا رئالیسم دارد. اصطلاح اکسپرسیونیسم در هنر پیشامدرن با هنر دوران مدرن تفاوت دارد.

اکسپرسیونیسم در معنای عام:

این اصطلاح در دلالت عام و گسترده اش می تواند به هر نوع آفرینش هنری اطلاق گردد که بیشتر بر نمایاندن احساس درونی و ذهنی تآکید ورزد تا مشاهده عینی و بیرونی( اکسپرسیونیسم با این مفهوم کلی در انگلیسی و فرانسه با حرف e کوچک نوشته می شود.) اکسپرسیونیسم جنبشی در دوران مدرنیسم بود. اما به مرور تبدیل به یک دیدگاه و جهان بینی شد. که موئلفه اصلی آن بیان عواطف یا حالات درونی هنرمند در اثاراش بود. با این ویژگی، محققین آثار هنرمندان گذشته چون گرونوالت و ال گرکو که متعلق به دوران پیشامدرن بود و قبل از به وجود آمدن این سبک فعالیت داشتند اما آثاراشان دارای این ویژگی بود را در این دسته قرار دادند.

اکسپرسیونیسم در معنای خاص:

اکسپرسیونیسم در معنای خاص خود، به جنبش معینی در هنر مدرن محدود می شود که هنرمند به منظور بیان عواطف یا حالات درونی, دست به کژنمایی واقعیت میزند. واژه اکسپرسیونیسم به مفهوم خاص آن ( باحرف E بزرگ) به جریان وسیعی در هنر مدرن اروپا اطلاق می گردد که پیشینه آن به ونسان ونگوگ باز می گردد نقاشی که به گونه ای احساساتی و عاطفی از رنگ و خط بهره می گرفت تا” انفعالات دهشناک آدمی را به نمایش در آورد”.

اکسپرسیونیسم در آلمان:

زمینه اجتماعی و فرهنگی رشد اکسپرسیونیسم در آلمان مهیاتر بود،و در آنجا تا زمان اقتدار نازی ها دوام اورد. جنبش اکسپرسیونیسم در المان به عرصه های ادبیات،تاتر،سینما،معماری،و حتی موسیقی هم نفوذ کرد.

منتقدان آلمانی:
منتقدان المانی اصطلاح اکسپرسیونیسم را نخستین بار در مورد فووها،کوبیست های اولیه و نقاشان دیگری که با امپرسیونیسم و هر گونه تقلید طبیعت مخالف بودند به کار بردند(1911) به زعم انها، این اصطلاح در مورد هنرمندی مصداق داشت که برای انتقال مستقیم احساس خویش ازاصول تعادل طرح و مفاهیم سنتی زیبایی پیروی نمی کرد.

مشخصه آثار اکسپرسیونیسم:

اغراق در صور طبیعی

توجه به امکانات بیانی خط،شکل، و رنگ

هنرمندان اکسپرسیونیسم:

1-جیمز انسور ( نقاش بلژیکی)

2- ادوارد مونک (مونش)، نقاش نوروژی

 

Select your comment provider from settings.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علاقمندی ها 0